Tülbent oya örnekleri 2015

Tülbent oya örnekleri 2015 bayanların duygularını üzüntülü veya sevinçli anlarını desenlerle dile getirmek için kullandıkları bir çeşit anlatım şekli olan tülbent oyalama işi günümüzde moda takip olaylarında kıyafetlerin tamamlayıcı unsuru haline gelmiştir.

Başa takılan tülbentler ilk olarak eski zamanlarda bu gün Türkmenler diye adlandırdığımız eski Türklerin kökeni sayılan Türk boylarındaki kadınların geleneksel kıyafetlerinin vazgeçilmez birer parçası halindeyken daha sonraları da günümüz Türkiye’sine gelene kadarda, genç kızların ve genellikle yerel halkların bayanlarının sıklıkla kullandıkları birer kıyafet haline gelmiştir.

İnce İşçilikte Göz Nuru:

Tülbent oyalama işine başlamadan önce kenar kesimlerinin dağılmamamsı için ince bir kıvrım yapılarak kuşdili diye adlandırılan oyalama tekniğiyle ilk kıvrım yapılan kısımlar tülbentin dörtkenarını da kapsayacak şekilde oyalanır.

İşte bu işlemden sonra oya işini yapacak olan kişinin duyguları anlatmak istediklerini desenler ve motifler yoluyla tülbentin kenarlarına işleme sanatı başlamış olur. Tülbent nasıl oyalanır diye düşünecek olursak ilk akla gelen rastgele motifler değil duyguların o an yaşanan acı tatlı anıların şekillendirilmesi olarak düşünmemiz daha uygun olmaktadır. Bundan sonrası sadece el marifeti ve renklerin uyumuna kalmaktadır.

Desenler ve renkler tamamıyla anlatılmak istenenleri yansıttığında tülbent başa takılarak duygular başta taşınmaya başlanmış olur. Tülbent oyalama işi kişinin marifetine bağlı olarak tığla. İğneyle ve mekikle çeşitli şekillerde yapılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir